Can You Buy Refrigerant with an EPA 608 Certification Card?
Quick answer: Yes. Any Section 608 certified technician (Type I, II, III or Universal) can buy refrigerant for stationary air-conditioning and refrigeration equipment, and so can an employer that shows proof it employs one. That includes R-410A, R-22, R-32 and R-454B in cylinders, cans or drums. Without certification you can’t buy those refrigerants, but you can buy equipment that already contains refrigerant. A Section 609 card only lets you buy refrigerant for car A/C.
In this guide
Who can buy refrigerant
Under the federal sales restriction (40 CFR 82.154(c)), a seller may sell regulated refrigerant only when one of these applies:
| Buyer | Can buy? | What’s needed |
|---|---|---|
| Section 608 certified technician (any type) | Yes | Proof of certification, usually a card copy |
| Employer of a 608 certified technician | Yes | Written evidence that it employs at least one certified technician |
| Section 609 certified technician or employer | Only refrigerant acceptable for motor vehicle A/C | Proof of 609 certification |
| Buyer for resale (a distributor) | Yes | Must be buying only for resale to certified technicians or appliance manufacturers |
| Homeowner without certification | No (except qualifying small car A/C cans) | Hire a certified technician |
The rule lists the four 608 types together. EPA adds that individuals may only purchase refrigerant “consistent with the appliances covered by their certification,” so buy for the equipment your type covers: Type I is for small appliances, and charging a split system needs Type II or Universal.
Which refrigerants are covered
The restriction covers ozone-depleting refrigerants such as R-22 and, since January 1, 2018, non-exempt substitutes, which include HFCs such as R-410A and R-134a and newer A2L refrigerants such as R-32 and R-454B. It applies to refrigerant in “cylinders, cans, or drums,” in EPA’s words. Exempt substitutes, such as carbon dioxide, nitrogen and water, are outside the restriction.
It does not cover refrigerant already inside equipment: the rule exempts refrigerant “contained in an appliance with a fully assembled refrigerant circuit or an appliance component.”
608 vs 609 when buying
Section 608 applies to stationary appliances such as residential split systems, heat pumps, commercial refrigeration and building HVAC. Section 609 applies to motor vehicle air conditioning. EPA says 609 certified technicians “may only purchase refrigerant that is acceptable for use in MVACs.” The cards aren’t interchangeable just because both are EPA programs.
What a seller may ask for
EPA puts the burden on the seller: it is “responsible for verifying” that the buyer is certified or employs a certified technician. Expect a supplier to ask for a copy of your 608 card or certificate before the first sale, and an employer account to show proof it employs a certified technician. Sellers must keep invoices with the buyer’s name, date of sale and quantity for three years.
Online sales follow the same rules. EPA says online sellers are “subject to the same recordkeeping and technician certification verification requirements” as in-person sales, so a legitimate website will ask for your certification before shipping.
Small cans are a narrow exception
Small cans of substitute refrigerant for car A/C, such as R-134a, can be sold to anyone if the can holds two pounds or less and has a unique fitting. Cans made or imported on or after January 1, 2018 also need a self-sealing valve. That exception does not let anyone buy refrigerant for a home or other stationary system without certification.
Buying refrigerant is not permission to vent or resell it
Certification doesn’t remove the refrigerant-management rules. Technicians must use proper recovery practices, and EPA prohibits selling used refrigerant for use in an appliance unless it has been reclaimed or meets an applicable exception. If you’re unsure whether a refrigerant or appliance falls within an exception, ask the supplier or check the EPA rule before acting.
Practical buying checklist
- Confirm the equipment is stationary HVAC&R or motor vehicle A/C.
- Confirm your credential matches it (608 or 609), and that your type covers the work you’ll do.
- Have a readable copy of your card or certificate ready for the seller.
- Check the exact refrigerant the equipment’s nameplate calls for before ordering.
- Keep invoices and certification records with your business records.
For homeowners
If a home system is low on refrigerant, the useful question is why. Refrigerant doesn’t get “used up” in normal operation, so a low charge means a leak, and topping it up without fixing the leak just loses refrigerant again. A certified technician should find the leak, then recover, repair and recharge as needed. Don’t ask a certified friend to buy refrigerant for you: the rule restricts selling or distributing it to uncertified people.
See AC running but not cooling for checks you can do before calling someone.
Refrigerant buying questions
Do you need EPA certification to buy refrigerant?
Yes, for refrigerant used in stationary A/C and refrigeration, including R-410A, R-22, R-32 and R-454B. The only exceptions are exempt refrigerants and qualifying small cans for car A/C.
Can a homeowner buy R-410A?
Not in cylinders, without certification. The sales restriction doesn’t cover equipment that already contains refrigerant, but charging or servicing a system is work for a certified technician.
Can you buy refrigerant with a Type I certification?
Yes, for the equipment Type I covers. The rule lists all four 608 types as eligible buyers, and EPA says purchases should be consistent with the appliances your certification covers, so a Type I technician should buy refrigerant for small-appliance work.
Can I buy refrigerant with a 609 card?
Only refrigerant for motor vehicle A/C. For home or commercial systems you need Section 608.
Can I buy R-134a without a license?
Only in small car A/C cans of two pounds or less with a unique fitting (and a self-sealing valve if made since 2018). Larger containers require certification.
Do online refrigerant sellers check certification?
They’re required to. Online sales carry the same verification and recordkeeping rules as counter sales.
Sources
- U.S. EPA: refrigerant sales restriction
- U.S. EPA: questions and answers about the refrigerant sales restriction
- 40 CFR 82.154: prohibitions, including the sales restriction
- U.S. EPA: Section 608 technician questions and answers
- U.S. EPA: Section 609 technician certification programs
Updated October 28, 2026.