Does EPA 608 Certification Expire? What to Do if You Lost Your Card
Quick answer: No. EPA Section 608 certification does not expire and there is nothing to renew. A card from 1993 is as valid as one issued this year, even if you have been out of HVAC for years. What can lapse are the other credentials around it, such as a state license, a technician registration or NATE certification. The usual real problem is proving you passed when the card is lost.
In this guide
How long does EPA 608 certification last?
For life. EPA’s technician certification page says it plainly: “Section 608 Technician Certification credentials do not expire.” That applies to every type (I, II, III and Universal) and to cards from programs that have since stopped testing. EPA notes that credentials issued by programs while they were approved remain valid.
There is no continuing-education requirement, no renewal fee and no re-exam on a schedule. If you passed through an EPA-approved program, you are still certified.
Which HVAC credentials do expire?
Most “does my certification expire?” confusion comes from mixing up different credentials. A quick guide:
| Credential | Who issues it | Does it expire? |
|---|---|---|
| EPA Section 608 (Type I, II, III, Universal) | EPA-approved certifying program | No |
| EPA Section 609 (motor vehicle A/C) | EPA-approved 609 program | No renewal; MACS says its 609 credentials are “good for life” and ASE calls its certificate lifetime |
| NATE certification | North American Technician Excellence | Yes: renew every two years with 16 continuing-education hours or a retest |
| State technician registration (Texas example) | Texas Department of Licensing and Regulation | Yes: valid for one year |
| State or local contractor license | State board or city | Yes: renewal period set by the board |
| Employer or manufacturer training | Company | Set by the company |
So if a deadline is coming up, check which credential it belongs to. It is almost never the EPA card.
When a lifetime certification can still end
- Revocation or suspension. Under 40 CFR 82.161, certification can be revoked or suspended for failing to follow the refrigerant rules. A technician whose certification is revoked must recertify before working on appliances again.
- A future EPA rule. The same section says EPA “reserves the right to specify a requirement for technician recertification at some future date.” No such requirement exists today.
Does the new 2027 exam mean you must retest?
No. The Section 608 question bank is being updated, with new general questions on A2L refrigerants such as R-32 and R-454B and on A3 refrigerants. Trade press reports (ACHR News, September 2026, quoting the ESCO Institute) say exams from the current question bank can be administered only through January 1, 2027, and that already-certified technicians “will not have to retest.” Existing cards stay valid, and there is no new certification type for A2L refrigerants.
Certification is not the same thing as the card
A wallet card is evidence of certification; it is not the certification itself. EPA says each certifying organization must keep records of the cards it issues, and that EPA itself does not issue or replace certification cards. That is why a technician can still hold a valid credential while struggling to replace a lost card.
It helps that, since January 1, 2018, certifying programs (other than federal programs) must publish an online list of technicians they certified on or after January 1, 2017, unless the technician opted out. If you passed in 2017 or later, check your program’s list first.
Accuracy review: October 28, 2026.
How to replace a missing card
- Identify the issuer. Check your card, certificate or old test paperwork, then use the EPA program directory to find its current contact details.
- Ask the record holder for a replacement. For old Ferris State credentials, Ferris’s current notice directs requests to ESCO.
- Separate proof from search leads. An old credential, exam result or employer-held copy may support a replacement request. A resume or receipt can help find the issuer, but does not by itself prove that you passed. The record holder decides what evidence it can accept.
- If the issuer closed, use EPA’s replacement-card steps. With proof, follow step 2. With no proof and an out-of-business issuer, step 3 directs you to contact EPA before assuming a new test is necessary.
- Retest only after checking the recovery routes. EPA’s final step is retesting when the preceding routes do not apply. Follow the lookup guide and official recovery links to work through them.
Replacement cards usually cost a small fee (ACCA, for example, charges $25). EPA itself does not issue or replace cards.
Do you need to renew because an employer asks for “current” credentials?
Ask what the employer actually needs. They may be asking for a readable card, a copy for their records, or confirmation of the equipment types you passed, not a renewal. A state license, company training requirement or manufacturer credential can have its own renewal cycle, so do not assume that deadline applies to EPA Section 608.
If your card only shows Type I and the job involves split systems or rooftop units, the issue is scope, not expiry: you need to pass Type II. See how the EPA 608 sections are scored.
Keep a better record going forward
Keep a copy of your certificate at your place of business while operating as a technician and for three years afterward, as required by 40 CFR 82.161.
- Store a scanned copy of your card in a private, secure location.
- Write down the certifying organization, date and technician number.
- Keep a copy of any replacement-card correspondence.
- Do not post your full credential number publicly unless a legitimate verification process requires it.
Expiration questions
How long does EPA certification last?
Section 608 certification lasts for life. There is no renewal date, fee or continuing-education requirement.
Do you have to renew EPA certification?
No. Section 608 has no renewal requirement, and the main 609 programs describe their credentials as lifetime. If you are being asked to renew, it is probably a state license, a registration or NATE.
Is my 1990s EPA card still valid?
Yes, as long as it came from a program that was EPA-approved when you tested. That is true even if the program no longer offers the test.
Does EPA 609 certification expire?
No renewal is required. MACS says Section 609 credentials are “good for life,” and ASE calls its 609 certificate a lifetime certification. MACS does recommend refresher training for newer refrigerants such as R-1234yf.
Does HVAC certification expire?
It depends on which one. EPA 608 does not. NATE certification must be renewed every two years, and state licenses and registrations renew on the state’s schedule.
Do I need a new EPA certification for A2L refrigerants?
No. There is no separate EPA certification type for A2L refrigerants. Manufacturers, employers or states may require their own A2L training, so ask if a job calls for it.
Sources
- U.S. EPA: Section 608 technician certification requirements
- U.S. EPA: steps for replacing a lost Section 608 certification card
- U.S. EPA: former approved Section 608 programs
- 40 CFR 82.161: technician certification
- NATE: recertification policies and fees
- TDLR: Texas A/C and refrigeration technician registration
- ACHR News: what you need to know about the new Section 608 exam